top of page

Omuz distosisi, fetal baş doğduktan sonra ve omuzların çıkmaması nedeniyle ek obstetrik manevralar gerektiren vajinal sefalik doğum olarak tanımlanır. Ek olarak, fetal baş çıktıktan sonra vücudun doğmasının 60 saniyeden daha uzun sürmesi omuz distosisini düşündürmektedir. Omuz distosisinin etkili yönetilmemesi annede perinatal morbitide ve mortalite oranlarının, postpartum kanama insidansının ve üçüncü dördüncü derece perineal yırtıkların artmasına neden olabilir. Brakial pleksus yaralanması ise omuz distosisinin en önemli fetal komplikasyonlarından biridir. Omuz distosisi gelişen vakalarda gerekli manevraların yapılması anne ve fetüs sağlığı için büyük öneme sahiptir. Ani gelişen ve öngörülmesi mümkün olmayan bu durumun etkili yönetimi anne ve fetüsün sağlığını etkilemektedir. Ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin omuz distosisi yönetiminde becerilerini geliştirmek için senaryo temelli simülasyon eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Bu eğitim ile öğrenciler omuz distosisi gelişmiş bir vakanın yönetimi ile ilgili defalarca uygulama yapma imkanına sahip olarak beceri kazanacaklardır.

 

Omuz distosisinin yönetiminde farklı manevralar kullanılmaktadır. Öğrencinin simülasyon ortamında pratik yapması, manevraların öğrenilmesinde kalıcı olmasına ve bu acil durum karşısında gerçek bireylerin hayatını riske atmadan deneyim kazanmasına neden olacaktır. Simülasyon ortamının gerçeğe çok benzemesi öğrencilerin olayın içine girmesine ve durumu yaşıyor gibi hissetmesine olanak sağlayabilir. Özellikle yeni lisans mezunu olmuş ve lisans üstü öğrenim gören ebelik öğrencilerinin gerçek hayatta omuz distosisi ile karşılaştıklarında soğukkanlılıkla ve profesyonelce duruma hakim olması mümkün olabilir. Eğitim sırasında sınırlı bir zaman diliminde, çeşitli profesyonellerin birlikte çalışması, karalar alması ve eylemler gerçekleştirmesi söz konusu olmaktadır. Böylece yaşanması olası gerçek sorunlara müdahale etmek için ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin pratikleşmesi sağlanabilir.

 

Ebelik alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilere verilen eğitimle klinik sahada daha donanımlı ve yeterli ebelerin olması hedeflenmiştir. Bu durum uzun vadede anne ve fetüs sağlığının olumlu etkilenmesine ve bakımın kalitesinin artmasına neden olacaktır.

KURS PROGRAMI

Kurs  19-20 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenecek olup 16 saatlik detaylı programa ulaşmak için tıklayınız.

bottom of page